onsdag 19. mai 2010

Melkein yötön yö ja aamulla merisumua

Viimeinen auringonlasku Morgenstjernen kannella ennen elokuuta. Huomenna emme kalasta ja sen jälkeen aurinko pitää kaksi kuukautta taukoa.

Niin vähän oli meillä suolistettavaa, että ystävämmekään eivät jaksaneet innostua vaan keskittyivät nauttimaan ilta auringosta.

Kello on vähän yli kaksitoista auringon laskiessa.


Yksinänen myrskylintu toteaa auringon laskeneen.

Herättyäni ja aamukahvia juodessani huomasin tutun vieraan saapuneen. Johan sitä oli sen helteen perusteella odotettukin. En jaksanut poistua koneen ja kahvikupin ääreltä. Otin kuvan paskaisen ikkunan läpi.
Sumun ansiosta saatoin huoletta suunnata kamerani kiellettyyn kohteeseen. Kyllä se siellä on . Vaikka ei sitä nyt näy. Naton ja näitten salainen tutka- asema ja se tosi iso pallo piilossa, hehe

Vuohivuori sumuhuntu yllään. Ensimmäistä kertaa tänä vuonna.

Merisumu laskeutuu hivuttautumalla kylmäksi vaipaksi kylämme päälle.

Merellä näytti vielä olevan selkeää. Etualalla meidän kylän uusi ja hieno aallonmurtaja. Olemme siitä hyvin ylpeitä. Kun saatiin se lounaistuuli lopultakin aisoihin.


Stø 19.5. 2010 Vielä paistaa aurinko. Lämmintä 10 astetta. Tuuli alkaa voimistua, on kääntynyt koilliseen. Viime yön saalis 310 kiloa kolmessa apajassa. Aamulla koimme kevään ensimmäisen merisumun tunnustelun ja yöllä melkein yöttömän yön.

Kipparia ei kiinnosta myrskylintujen kuvaaminen, merellä edestakainen kalapaikkojen välinen ajelu, eikä auringonlaskujen ja -nousujen ihailu. Siksi emme enää nuotalla kalasta. Pidämme taukoa. Voi olla . että kerran tai pari kokeilemme, mutta sekään ei ole kovin todennäköistä.
Eilisen illan ja viime yön kalaretkemme oli joittenkin mielestä huono.(Siis ei minun, heh) Saimme kolmisensataa kiloa, sen verran , että tarkkaan lajittelemalla löytyi tuoretta kalaa omiks tarpeiksi. Leikkasin jotain parikymmentä kiloa pulskia seitejä fileeks. Parhaat kalat kun syödään aina itse :)

Merellä oli mukavaa. Leppoisa tunnelma. Kaikkia herkkuruokia, kahvia ja kannella kunnon kuvausolosuhteet. Kaloja nyt ei tullut, mutta se on toisarvoista. Pääasia oli
nauttia merielämästä. Aina se ei oo merelläkään mahollista.
Yötön yökin on lähellä. Viime yönä aurinko oli poissa reilun tunnin. Kun se seuraavan kerran huomenna nousee, niin ei sitten laskekaan ennen heinäkuun loppua. Kaks kuukautta paistaa putkeen.Tai mun mielestä pitäisi.

Aamulla herättyäni huomasin tutun vieraan vuorilla. Merisumu on hyvin paikallinen ilmiö. Sen tarkoitus lienee, ettemme vaan tottuisi liian hyvään . Siihen lämpimään , aurinkoiseen ja tyyneen säähän. Merisumu on varma kesän merkki. Kun tämä paikallisella kielellä skådda yllättää, lämpötila laskee helposti jopa kymmenen astetta. Näkyvyys merellä on olematon, sumu tiivistyy kosteudeksi vaatteisiin ja tuntuu iholla kylmältä.

Skådda on ilkeä, se ei tunne sääliä. Kun Klon kylässä tuossa 10 kilometrin päässä paistaa aurinko, niin skåddanaroilla ranta- alueilla kuten meillä Støssä ja merellä on kolean harmaata. Vähän se harmittaa. Onneksi merisumu ei ole kovin yleinen. Ja onneksi sitä on aina edeltänyt lämmin ja tyyni jakso. Onhan se kaiken lisäksi niin hienon näköinen kaukaa katsella. Ennen kuin vyöryy päällemme.
-lauri-

6 kommentarer:

 1. Olipa mahtavat kuvat!! Tunnustan että varastin tuon ekan työpöydän taustakuvaksi. :D

  SvarSlett
 2. Kiitos kunniasta.Ole hyvä vaan.Vapaasti käytettävissä:)

  SvarSlett
 3. Olen aikas hyvilläni onnistuessani luomaan "oman blogin", jonka kautta voi kommentoida toisille;) Täytyy tunnustaa, että olen minäkin kopsannut kuvia "aamutähden" blogista. Voin ottaa ne (2) poiskin. (lähde on kuitenkin mainittu).

  Tämä on uusi juttu, hetki sitten rohkaistuttu kirjautumaan ja luomaan "tämmöinen laajempi blogausjuttu". Niin, kuvia olen laittanut Aamulehden blogit / ei nimeä (oma blogi) sivulle). Aurinkoista ja iloista päivää klo on nyt 17.17 täällä päin, Hämeessä.

  SvarSlett
 4. Mun ottamia kuvia saa vapaasti kopsata, ei tarvitse erikseen lupaa kysyä.

  SvarSlett
 5. Upeita kuvia! Kiitos! On teillä siellä upeat puitteet työn puitteissa! :)

  SvarSlett
 6. Juu, kiva on kauniina päivinä töitä tehdä,vaikkei niitä niin paljon oliskaan. Näkee paremmin ne puitteet . Kalat hävis jonnekkin ja nyt sitten harrastetaan sitä kalastusta. Yritämme saada jättipallaksen.

  SvarSlett