torsdag 20. mai 2010

Oppdatering på norsk

Tervehdys, norjalaisten ystävieni pyynnöstä päivitin alla blogini lyhyesti tämän maan kielellä. Mitä kahden kuukauden aikana oon tunnelmoinu. Jatkossa kirjoitan sekä norjaks että suomeks. Pääasiassa suomeksi. Kuvatekstit tulevat molemmilla kielillä.
Yläkuvassa mun koira, no kun muillakin on koiria, Gisløyan pyörökivirannalla kuvattuna. Alakuvassa Langenesin laguuni.

Bildet over viser hunden min. Man må ju ha en hund. Ulempe er, att denne hunden er ikke so varm å ha å ligge på føttene, men så stilig den er. Bildet nede viser den flotte lagunen i Langenes.


Morgenstjerne 21.5.Surt og kaldt +6 grader på Stø . Sørvestlig kuling, regn. Landligge dag. Når båtene på Island fisker godt, forbereder vi oss til blåkveita. Line- egning har begynnt og de finske ungdommene begynner å strømme til det lille fiskeværet vårt.

Heissan. Jeg ønsker mine norske lesere velkommen tilbake. Siden vulkanutbruddet på Island har jeg skrevet bare på finsk. Fordi det føltes riktig, fordi jeg har mange skoler i Finland som følger hva som skjer i værret. Samtidigt hadde jeg en ganske sterk finsk periode i livet mitt, ferierte flere uker der. Og opplevelsene på Island og det fine språket på Øya fanget meg totalt. På bekostning av norsken... blaa blaa blaa.

I Fremtiden skall jeg fortsette å skrive mest på finsk, men bilde tekstene blir norske . I tillegg prøver jeg skrive korte opplegg på norsk. Av og til blir det lengre artikler. Men vi får se hvordan det går.

Vinterfiske gikk greit. Stort sett alle båtene fikk tatt opp kvotene sine. Prisene var nede og lønnsomheten var ikke det samme, som i de siste årene. Men vi har ikke noen grunn til å klage. Å ro fiske lønner seg også i dag. Vi tror på fremtiden, deprimerer ikke. Alt som stor i avisene stemmer ikke. Morgenstjernes kvote 100 tonn sløyd torsk ble tatt. I tillegg fikk vi sånn høvelige mengder hysa og sei. Totalt noen hundre kilo breifabber, steinbiter,flyndrer og uer også.

Konjakktorskonkurransen derimot ble ikke noen suksee for oss. Vi fikk den 33 kilo store ruggen helt i begynnelsen av konkurransen og ledet lenge, men som vanlig kom det etterhvert flere større torsker til land og vi var till slutt nummer 6. Det var dårligere enn fjorårets tredje plass. Og også i år er det bare å kjøpe konjakkflaskene selv.

På Island fortsetter den andre vulkanen Eyjafjøll å spy aske og lava. Den første Fimmvörduhals sover. Styrken er omtrent det samme som i begynnelsen, men når vg og dagbladet er ikke på plas, får vi ikke så sensasjonelle beskrivelser. Ingen står midt i askeregn og hoster og seer ingenting. Utbruddet er ikke interessant når konsekvensene i andre verdensdeler er ikke så store Vi blir ikke rammet.
Isen på vulkanen som tinet og fororsaket svære askeskyer er borte. Nå kommer det mest lava og aske bare av og til. Og den asken plager mest islenningene selv. I dag er litt aske her oppe og. Når det samme fortsetter dag etter dag eller ukevis er det ikke noen nyhet lenger. Hverdagen er sjelden interessant. Hendelsen er ikke katastrofe som selger, hvis ikke noe mer dramatisk skjer. Sånn, som att noen av de større våkner foreksempel.

Gårdene i nærheten og de små bygdene får askeregn uten stor oppmeksomhet. Det er slitsomt å leve der. Etter å ha fått fjernet asken kommer det ett nytt lag. Flere bønder vurderer å flytte sauene til andre, trygge plasser. Enkelte vurderer å flytte for godt.
Min hjembygda for mange år siden ,Hveragerdi ,har også fått aske. Og fiskeværet Vestmannaeyjarbær. Lundeøya Bjarnarey rett utenfor Vestmanaaeyjar mistet en del av gresstoppene sine på grunn av jordras. Det ble dårlige greier for lundene og reirene deres. Ras skjer det der også.

Hvalsesongen på Stø begynner også, eller har begynnt. De flinke damene har gjort allt ferdig i husfkidbutikken made in Stø. Greet og Marit og Maarten og gjengen åpner galleriet Art i G og den første turen med den nye hvalskuten Arctic Whale One får vi oppleve på Sønndag, Hvis alt går som planlagt. Hvalene er på plass og lunnefuglene og selene og stemningen Venter på gjestene fra Europa. Har hørt rykter att det blir hektisk..
I løpet av sommeren kommer jeg til å formidle også stemninger fra Arctic Whale og fra den gamle båten Leonora.

Hvis vi ikke går til Finnmarka. Skipperen vurderte tidligere og vi spekulerte om vi skulle dit.
Jeg personlig har ikke noen lyst til å dra nordover før august. I august- september kan det være skikkelige varmegrader der oppe også . Jeg har ikke så stor tro att før. Tross at i år har man opplevd en skikkelig sommer, 3 dager, der. Senere finner man bær og sopp og rypejakta begynner. Mange gode grunner å dra dit på sensommer og høst. Men jeg tror ikke att disse er gode nok begrunnelser for ham som bestemmer :(

Nå skal jeg koke litt ny kaffe, se hva som har skjedd i verden, treffe nettvennene i Finland og ta etterpå en tur til egnebuene. Det er avslappende, blir ikke noen roing før første juni. Bare noen turer med vennen min . Skal prøve å fange storkveiter. Får se om vi endelig lykkes.
Sånn går dagene.
-lauri-

5 kommentarer:

 1. Oho, jotain ymmärrystä sanojen ja "keksittyjen" kokonaisuuksien suhteen huomaa ymmärtävänsä. Siis vähän kuitenkin, ei mitään suuria ymmärryksiä.

  Jotain suomalaisia sanoja jos laittaisi vaikka vinkiksi. Pääsee juonessa eteenpäin:)

  SvarSlett
 2. Juu jatkossa laitan. Kirjoitin kuvien väliin hieman suomeksi.En tiiä kerkesitkö nähdä. Tän päivän teksti on nopee päivitys niihin juttuihin mistä oon suomeks tunnelmoinu ja mitä suomalaisille lukijoille välittänyt.
  Suomi tulee olemaan mun pääblogikieli jatkossa. Kirjoitan kuvatekstit norjaks kans ja lyhyen yhteenvedon.
  Uutta mun tän päivän norjalaisessa tekstissä oli kun vähän rivien välissä kritisoin norjalaisten iltapäivälehtien tyyliä änkäytyä sinne tuhkapilveen ja hädässä olevia ihmisiä häiritsemään ja puoliväkisellä haastattelemaan. Ei ne kaikki halunneet sitä epätoivoista tilannetta ja itteään draamaks myydä. Vaikka jotkut lampaat olikin tuhkasta mustia.
  Muuten sisältö on mun aiemmista teksteistä tuttu

  SvarSlett
 3. Avletto amca, ne yaptin yaaaaa! hani Fince yaziyordun, simdi Norvecce yazmaya basladin!!!tätä kieltä puhuvat yli 200 miljoonia ihmisiä !

  SvarSlett
 4. Kuvassa oleva koira näyttää kumminkin "vinttikoiralta" vai mitä mieltä olette ?

  SvarSlett
 5. Joka tapauksessa sopii hyvin paljon poissaolevan kalastajan tessuksi.

  SvarSlett